+387 33 210 919
+387 61 61 264 018
Kranjčevićeva 5, Sarajevo
info@ortocentar.ba

Često postavljena pitanja

Što je Plantarni Fascitis, poznatiji kao petni trn?

Plantarni fascitis je sindrom prenaprezanja koji se manifestira jakom boli u području donjeg dijela petne kosti i/ili uzduž medijalnog uzdužnog svoda stopala.
Nastaje zbog dugotrajnih ponavljajućih opterećenja na plantarnu fasciju, te dolazi do mikroruptura (puknuća) ili u završnoj fazi i do djelomične i/ili potpune rupture fascije blizu njenog polazišta na petnoj kvrgi (mehanička sila nadvladava sposobnost cijeljenja tkiva).
Uzroci nastanka petnog trna:
Vanjski:
Neprikladna obuća - istrošena koja dovodi do pretjerane pronacije stopala, obuća koja ne podupire dobro uzdužni svod stopala, “pretvrda” obuća koja ne dozvoljava normalne kretnje stopala
Greške u treningu - nagla promjena u intenzitetu, trajanju ili učestalosti, trčanje po neravnom terenu.
Unutarnji:
Poremećaji biomehanike stopala (naglašena pronacija)
Udubljeno stopalo
Skraćena Ahilova tetiva
Izrazito spušteno stopala
Pomoći prilikom boli u peti ili petnog trna? Koja pomagala koristiti?
-Nošenje prikladne i kvalitetne obuće
-Izbjegavanje opterećujućih aktivnosti kao što su dugotrajno stajanje i hodanje.
-Postavljanje silikonskog uloška pod petu
-Nošenje gotovih anatomskih silikonskih uložaka
Nazad na vrh stranice

Kako djeluje kompresivna čarapa za vene?

Kompresivna čarapa djeluje tako da pritisak smanjuje promjer vene.

Venski se zalisci mogu ponovno zatvoriti, i smanjiti količinu krvi koja se vraća niz nogu. Manji promjer vene znači da krv ponovo teče puno brže, što prevenira stvaranje krvnih ugrušaka ili tromba.

Medicinski propisan graduirani pritisak koji je najveći u području gležnja od kuda se postepeno smanjuje prema natkoljenici, služi kao ubrzivač protoka krvi natrag u srce. Kada se noga pomakne, čarapa stvara vanjsku granicu mišićima, što aktivnost pumpanja mišića čini još djelotvornijom.

Postoje četiri stepena pritiska venskih čarapa:

1 blaga kompresija do 20 mm Hg : Prevencija u slučaju umornih, teških nogu, uzrokovanih dugim stajanjem ili tijekom trudnoće

2 umjerena kompresija do 30 mm Hg Izražene varikozne vene, otečene noge, nakon upala vena, nakon sklerozacije ili operacije, u slučaju varikoznih vena tijekom trudnoće

3 jaka kompresija do 40 mm Hg nakon duboke venske tromboze, konstantnog oticanja nogu, nakon otvorenog nožnog ulkusa

Nošenje kompresivne čarape općenito nije neudobno, kao što se misli. Ako nosite čarapu koja je odabrana po mjerenju vaše noge na najmanje 3 mjesta, olakšanje je trenutačno i pomaže da vaše noge ostanu zdravima.

Nazad na vrh stranice

Koje pomagalo odabrati za hodanje - štaka ili štap?

 Pomagala za hodanje, bilo da je riječ o štapu ili štakama, koristimo kad bol onemogućava normalno hodanje. Drugim riječima potrebno je smanjiti težinu, odnosno pritisak na bolno područje.Koristeći pomagalo​ ​pospješuje se sam oporavak te se spriječava stres koji se prilikom nepravilnog hoda ​širi na lumbalnu kralježnicu i na ostale zglobove koji nisu zahvaćeni bolom.

​Pomagalo bi se trebalo koristiti dok se ne povrati normalan hod.​

Štake se koriste kad se ne možete osloniti na stopalo

Ukoliko se ne možete oslanjati na stopalo, ili po preporuci liječnika ne smijete opterećivati skočni zglob, koljeno ili kuk, koristite obvezno štake.

Hodanje s dvije štake omogućit će Vam da se postepeno počinjete oslanjati, odnosno Vaš oslonac na povrijeđeni ekstremitet bit će sve veći. Iako će Vas oslonac na povrijeđenu nogu biti nešto manji nego na zdravu, trudite se da hodate što normalnije, odnosno pokušavajte da se uvijek oslanjate prvo na petu, zatim cijelo stopalo i konačno na prste povrijeđene noge.   Oslobodite se jedne štake onog trenutka kada procijenite da možete hodati uz nečiju pomoć ili možda možete preskočiti ovaj korak prijeći na štap ukoliko Vam on omogućava dovoljnu podršku.
​Pri odabiru pomagala bitno je odrediti i visinu pomagala (štap ili štaka), te dobiti odgovarajući savjet kako se pomagalo koristi prilikom hoda, osobito kada su u pitanju stepenice.​
Nazad na vrh stranice

Steznik poslije poroda DA ili NE?

Steznik se ne nosi isključivo u estetske svrhe već kao pomoć maternici da se što prije vrati u prvobitnu veličinu i položaj.

Tako  odgovor je DA treba nositi steznik poslije poroda naručito ako se radi o ;

-porodilji koja je rodila dijete veće porođajne težine

-nakon blizanačke trudnoće

-nakon trudnoće u kojoj je dijete zauzelo poprečni položaj u maternici

-nakon više porođaja s manjim razmacima

-nakon operacija u trbušnom području - carski rez

-kod dijagnosticirane dijastaze - odvojenost trbušnih mišića - može se  dijagnosticirati 7 dana nakon poroda te dijagnosticira liječnik,  fizioterapeut ili medicinska sestra.

"Beba je nešto što u sebi možeš nositi devet mjeseci, na svojim rukama tri godine i u svom srcu do dana svoje smrti." - Mary Mason.

Nazad na vrh stranice

Inkontinencija - uzroci, liječenje, indikacije?

Jedan od najučestalijih problema s kojima se suočavaju osobe različite životne dobi jest inkontinencija, odnosno, nemogućnost zadržavanja mokraće i stolice. Inkontinencija postoji među djecom, muškarcima i ženama.
Uzroci inkontinencije
se mogu razlikovati – od medicinskih razloga do invalidnosti.
Uzroci inkontinencije mogu biti:
-Prolazni - infekcija mokraćnih puteva i mokraćnog mjehura, vaginalne  iritacije, opstipacija, trudnoća, nakon poroda, loše reguliran dijabetes, -  akutna mentalna smetenost, srčana dekompenzacija, utjecaj diuretika,  antipertenziva, sedativa.
-Trajni - Parkinsonova bolest, Alzheimerova bolest, aterosklerotska  demencija, Multipla skleroza i ostalo.
Na raspolaganju stoji niz pomagala za inkontinenciju, kao što su:
-Ulošci za inkontinenciju koji su prikladni za sve oblike inkontinencije (od  lake to deške), a mogu ih koristiti i žene i muškarci
-Pelene za inkontinenciju su namijenjene za zbrinjavanje srednjih i teških    oblika inkontinencije
-Pelene gaćice za inkontinenciju se oblače poput klasičnog donjeg rublja,  vrlo su praktične
-Podmetači za krevete se koriste kao dodatna zaštita za krevet u  slučajevima inkontinencije
-Mrežaste gaćice se koriste za fiksiranje uložaka za inkontinenciju, ne sadrže  nikakvu barijeru protiv istjecanja tekućine, a koriste se kako bi pridržavale  anatomske i pravokutne uloške. Na taj način sprječavaju gubitak tekućine i  osiguravaju pravilno postavljanje uloška.
Nazad na vrh stranice